Generatiehuis te Aarhus

Auteur:

Gepubliceerd op: 06-02-2024

Voldoen reguliere woonvoorzieningen nog aan de noden en wensen van de ouderen van vandaag, en morgen? Welke vernieuwende initiatieven zouden een alternatief kunnen zijn? Dat waren de centrale vragen bij een studiebezoek aan Denemarken.

Deze zomer ging een Vlaamse delegatie van medewerkers actief in de zorg op onderzoek naar Denemarken. Ze deden dit onder begeleiding van twee ervaren wijzen uit de Vlaamse ouderenzorg. Robert Geeraert en Rudiger De Belie waren de gidsen. De VVSG stafmedewerkers Elke Verlinden en Sam Vanhuynegem pakten ook hun koffer en gingen mee op studiereis. Ze zochten naar antwoorden en vonden die bij een bezoek aan het "Generationernes Hus" in Aarhus. Dat huis lijkt een voorbeeld van waar we in Vlaanderen naar toe willen.

 

Generatiehuis

Deze voorziening is zoals de naam het zegt een woonplaats waar verschillende generaties samenwonen. Op een kunstmatig bijgebouwd eiland in Aarhus bouwde de lokale overheid het dorp. Mensen van alle leeftijden en met verschillende capaciteiten en levenssituaties ontmoeten elkaar. Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen wonen, leven en delen het dagelijkse bezigheden samen in huis.

 

Mix van mensen en generaties

Kinderen in de opvang, huisvesting voor studenten, gezinnen, mensen met een beperking en ouderen met en zonder zorg wonen er samen. Ze zijn er met 500 in totaal. Mensen leiden uiteindelijk een dagelijks leven in dit generatiehuis. De lokale omgeving binnenin is heel uitnodigend. Het café “Øens Madhus” kan niet ontbreken als ontmoetingsplaats, net als de gezondheidskliniek van dit huis en een aantrekkelijk socio-cultureel aanbod voor wie dat wil.

Er zijn 100 woningen voor personen met een hogere zorgnood. Deze populatie is te vergelijken met de bewoners in Belgische woonzorgcentra. Zorg- en verpleegkundig personeel is voldoende voorzien om de populatie kwetsbare ouderen te ondersteunen in hun noden en behoeften.

 

Cultuur en activiteiten voorop

Naast de eigen woning, is er een schat aan gedeelde faciliteiten, waar iedereen vrij gebruik van kan maken. Het kan een concert zijn in de multifunctionele zaal, een maaltijd in het café, een diner in de gemeenschappelijke keukens met je buren, een bioscoopavond in de cinemazaal of een uitstapje naar de orangerie waar de inwonenden hun eigen groenten en fruit kunnen telen. Er is een goed uitgeruste fitnessruimte en een muziekkamer met verschillende instrumenten aanwezig.

Dit generatiehuis in Denemarken is een mooi voorbeeld van hoe we het in Vlaanderen zouden kunnen doen in de toekomst. 

Sam Vanhuynegem