Auteur:

Gepubliceerd op: 25-08-2023

Gemeente Bonheiden zet volop in op de LEKP-doelstelling koolstofvrije (deel)mobiliteit. Tegenwoordig vind je aan het gemeentehuis van Bonheiden 5 slimme laadpunten terug. Één daarvan vormt de kers op de taart want daarmee kan je bidirectioneel laden via het Vehicle to Grid systeem. 

Het ene moment wordt de auto via de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis opgeladen om een rit te maken. Het andere moment kan de auto ook energie teruggeven aan het gemeentehuis, zodat onder andere de verlichting en de computers worden gevoed met stroom uit de batterij van de auto. Je kan de auto dus zien als een rijdende batterij, die slim ingezet wordt wanneer de auto stilstaat en er weinig zonnestroom beschikbaar is. 


Samenwerking als katalysator van de energietransitie

De realisatie van de Vehicle to grid laadpaal werd mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van het Interreg project ‘Deel de Zon’ via de samenwerking met energiecoöperatieve ZuidtrAnt cvba-so. Voor de plaatsing van de overige laadpalen kon gemeente Bonheiden rekenen op de ondersteuning van ‘Clean Power for Transport’ van het Departement Omgeving. Duurzaamheidsambtenaar Thomas Pluymers ziet in samenwerkingen met externe partners, zoals burgercoöperatieven, dan ook een sterke schakel om de energietransitie te versnellen.

Je kan de inspirerende aanpak terugvinden in deze klimaatpraktijk. Heb je zelf inspirerende projecten? Voeg ze zeker toe in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat of bezorg jouw project via netwerkklimaat@vvsg.be
 

Anneleen Tilburgh