Auteur:

Gepubliceerd op: 29-02-2024

Deze maand zijn het 'betonrapport' en de studie "Realisatie Woongebieden" gepubliceerd, die de voortgang van de bouwshift en het verminderen van verharding in kaart brengen. Een goed begrip van de begrippen is nodig om de rapporten goed te kunnen begrijpen.

  • De bouwshift houdt in dat we steeds minder bijkomende ruimte voor de mens moeten innemen. Zo blijft er ruimte over voor landbouwen natuur.
  • De ruimte die we innemen voor de mens wordt ook wel ‘ruimtebeslag’ genoemd.
  • Het tegengaan van verharding houdt in dat we ervoor zorgen dat het hemelwater op zoveel mogelijk plekken ter plekke kan infiltreren. Zo kunnen we droge periodes beter overbruggen.

Naar onze mening bevestigen de rapporten de noodzaak voor samenwerking tussen de verschillende overheidsniveaus om de bouwshift te realiseren en onnodige extra verharding te voorkomen. We maken ons echter zorgen over de betaalbaarheid van het herbestemmen. Dit is ook een punt dat we benadrukken in ons VVSG-Memorandum.

 

Betonrapport en de betonmeter

De studie ‘betonmeter’ door de Hogeschool Gent (HOGENT) biedt op het niveau van elke Vlaamse gemeente een weergave van het ruimtebeslag en verharding. Zowel de huidige toestand, de evolutie als de toekomstrisico’s zijn te raadplegen. De gegevens zijn ook verwerkt in het betonrapport dat Natuurpunt en vzw Breekijzer samen met de HOGENT opstelden.

 

Realisatie woongebieden

De studie ‘realisatiegraden woongebieden’, in opdracht van de Vlaamse overheid, concludeert dat de grootste uitdaging voor de bouwshift niet ligt in het mikken op meer kernversterking of een hoger ruimtelijk rendement in de kernen. Daar wordt immers al op ingezet. De studie stelt dat de opgave ligt in het beperken van de verdere versnippering van de open ruimte. Het rapport biedt geen analyses tot op lokaal niveau. Wel kunnen bij het Departement Omgeving worden opgevraagd om zélf met gegevens aan de slag te gaan.
 

Xavier Buijs - stafmedewerker VVSG

Xavier Buijs