Gepubliceerd op: 19-07-2023

Vlaanderen voorziet een beperkte ondersteuning als overgangsmaatregel voor de organisatie van de herfstvaccinatie 2023. Elke zorgraad krijgt € 50.000 (voor grote ELZ Antwerpen en Gent € 100.000) voor de uitwerking, ondersteuning van de vaccinatie en de organisatie van kleinschalige collectieve vaccinatiemomenten. Daarnaast is er ook een beperkte financiering voor de Logo’s, Domus Medica en het Apothekersnetwerk (VAN).

Vlaanderen gaat vanaf midden september 2023 van start met de nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie. Aan de risicogroepen wordt het vaccin sterk aanbevolen. Het gaat om iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg, personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten, alle personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. Voor andere individuele personen staat het vrij om zich te laten vaccineren.

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra. Er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. Lokaal kan de huisarts wel beslissen om informatie naar de patiënten te sturen. De vaccins zullen worden toegediend via het circuit van de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, de arbeidsartsen en de coördinerend raadgevend arts (CRA) in de woonzorgcentra.

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden. Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren die hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen.

Burgers die meer informatie wensen, kunnen terecht op de infolijn Vlaamse overheid 1700.

Meer informatie op de website laatjevaccineren.be

Donderdag 20 juli om 10u organiseert het Departement Zorg een webinar om uit te leggen wat de ondersteuning aan de zorgraden, Logo’s en beroepsgroepen (Domus Medica en VAN) inhoudt.

  • Webinar op donderdag 20 juli om 10u
  • Vooral gericht naar Logo's, zorgraden en betrokken beroepsgroepen
  • De Logo’s hebben een document met FAQ’s voor vaccinatoren en lokale besturen opgemaakt
  • Herbekijk het webinar hier

Tine De Vriendt - diensthoofd zorg en gezondheid VVSG