anpr.png
Provider image

Verschillende steden voerden onderzoek naar de mogelijkheden, huidige barrières en toepassingen van ANPR-data (Automatic Number Plate Recognition).

Doelstelling

Het doel van dit project was tweeledig: in eerste instantie een onderzoek voeren naar standaarden, systemen, datamodellen en platformen die noodzakelijk zijn om ANPR camera data op een toegankelijke en bruikbare manier voor lokale besturen te ontsluiten. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op het in kaart brengen van bestaande praktijken en vanuit die analyse benoemen wat we missen als belangrijke technische basis voor een toegankelijk ANPR-camera data platform voor lokale besturen.

Een tweede doelstelling van het project ging uit van een reeds bestaand toegankelijk platform van ANPR-camera data en wenste te onderzoeken welke use cases en/of inzichten bijkomend ontwikkeld konden worden op basis van de ANPR-camera data en welke eventuele aanpassingen technisch nodig zijn om die gewenste informatie te bekomen.

Resultaat

Er werd een omgevingsanalyse en knelpuntennota gemaakt. Zo brachten ze reeds bestaande standaarden, datamodellen, privacy designs … in kaart en onderzochten ze de geschiktheid ervan, met de focus op het ontsluiten van ANPR data voor lokale besturen. Ze voerden een behoefteonderzoek uit: welke use cases van ANPR-camera data zijn relevant voor (centrum)steden? En in aanvulling hierop: welke zaken zijn hiervoor bijkomend (technisch) noodzakelijk om deze use cases effectief uit te kunnen werken? Vervolgens schreven ze een bestek uit voor de opmaak van een toegankelijk ANPR-data platform voor lokale besturen. Daarbovenop werd het initiatief genomen om een nodige wetswijziging van artikel 44/11/9 van de WPA in gang te trekken.

Betrokken partijen

  • Stad Mechelen
  • Stad Turnhout
  • Stad Antwerpen
  • Stad Kortrijk
  • Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden
  • VIAS (uitvoering studie)
  • Imec – IDLab (uitvoering Proof of Concept)

Toekomstplannen

De VVSG volgt de ontwikkelingen op rond het wijzigen van de Wet op het Politie-ambt. De federale politie en Digitaal Vlaanderen zijn in gesprek rond het onderzoek om geanonimiseerde datasets ter beschikking te kunnen stellen.

Bereik

Gezien de doelstellingen van het project, is hier nog geen sprake van rechtstreeks bereik naar burgers.  De resultaten zijn openbaar beschikbaar via www.mechelen.be/anpr. Alle lokale besturen, politiezones en andere relevante organisaties werden uitgenodigd op het slotevent van het project.

Praktische informatie

  • Stad Mechelen, Dimitri Van Baelen
  • 11/2018 – 11/2020
  • 110.063,83€ totale kost, 80% gesubsidieerd in het kader van Vlaio City of Things oproep 2018

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor!
De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities.
Je leest er meer over op
www.vlaio.be/lokalebesturen . #sterkondernemen