Op deze pagina vind je goede praktijken, tools en hulpmiddelen omtrent grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs.

Goede praktijken

Antwerpen

  • Stad Antwerpen zegt stop tegen seksuele intimidatie. De stad ondernam actie tegen onaanvaardbaar en seksueel grensoverschrijdend gedrag met een campagne in het straatbeeld in 2016 en 2017. Daarnaast werkt de stad sinds 2018 samen met Pimento ter preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo konden de voorbije jaren Antwerpse scholen gratis vorming en beleidsondersteuning aanvragen bij Pimento. 

 

Utrecht

  • Stad Utrecht voorziet een lessenreeks rond straatintimidatie waar leerkrachten in de middelbare school mee aan de slag kunnen. In een reeks van 4 lessen wordt (on)gewenst gedrag besproken aan de hand van de thema’s: Vormen van straatintimidatie, Effecten van straatintimidatie en  Hoe te handelen als slachtoffer of omstaander. 

Tools en hulpmiddelen

  • Toolkit aanpak straatintimidatie Utrecht
    Deze toolkit bevat methodieken om het gesprek aan te gaan over straatintimidatie. De methodieken zijn ontwikkeld om op ieder gewenst moment onderwerpen die met straatintimidatie te maken hebbben, bespreekbaar te maken.
     
  • Met het spel ‘Oké?!’ bespreek je het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag met jongeren van 12 tot 18 jaar aan de hand van diverse situaties, stellingen, doe-opdrachten en weetjes. Dit spel werd, in samenwerking met Sensoa, ontwikkeld door Pimento.
     
  • Zanzu 
    Website over seksuele gezondheid voor mensen die geen of moeilijk Nederlands kunnen. Geschreven in 14 talen met vertaal- en voorleesfunctie. 
     
  • Equi-X | Sensoa 
    Een handleiding voor leerkrachten en jeugdwerkers, vol concrete en innovatieve werkvormen om samen met jongeren genderstereotypen te doorbreken en gendergerelateerd geweld te voorkomen.