Zo… nu we weten hoe een GIS wordt opgebouwd is het tijd om een shopping-lijst samen te stellen.

  • Het scherm: Zo groot mogelijk! Hoe je het ook draait of keert; je GIS heeft veel schermruimte nodig.
  • De computer: Voor webGIS volstaat een gewone PC aangezien de rekenkracht op de webserver ligt. Voor Desktop GIS heb je best wel een krachtige PC nodig, vooral dan wat rekenkracht (processor) en geheugen (RAM) betreft. Wil je mobiel gaan met je desktop GIS, dan heb je je GIS data lokaal op je PC nodig, en dat kan al snel in de honderden GB worden… Een grote en snelle harde schijf is dan geen luxe (SSD schijven verdienen definitief de voorkeur)
  • Het netwerk: GIS jongleert met grote datasets, hoe trager je netwerk, hoe trager je GIS… bekijk met je IT mensen welke snelheid in jouw omstandigheden haalbaar is, ook al moet je daarvoor naar een andere bureau verhuizen. In een webgis omgeving moet je ook kijken of de groep van gebruikers elkaar niet de duvel aandoen met betrekking tot de beschikbare bandbreedte op hun segment.
  • Servers: Zelf voor een desktop GIS heb je een fileserver nodig om je gegevens en kaarten veilig te bewaren. In een databank-gebaseerde omgeving komt daar nog een databank-server bij, en voor een webGIS… tja… een GIS server. Je kán die 3 servers op 1 machine zetten, maar het is echt wel aan te raden om de 3 functies op 3 machines te plaatsen. Hierdoor kan je de machines beter beheren.
  • Backup: Maken van GIS data is een tijdsintensieve bezigheid, zorg dus dat je in geval van calamiteiten niets kwijtraakt. Dit lijkt triviaal, maar je verzameling GIS-data is al gauw honderden GB groot , je IT-er zal al gauw een ander backup-schema voorstellen dan voor de andere file-servers. Ook de andere GIS-servers (databank, webGIS) moeten met zorg en kennis van zaken in de backup opgenomen worden.

Organiseer de gegevens op die manier dat de backup én restore efficiënt kan verlopen. Dit wil zeggen aparte backup voor:

  • Edit data (dagelijks)
  • Publicatie data (wanneer een nieuwe versie wordt gepubliceerd)
  • Data van externe bronnen

Hierbij opnieuw een onderscheid tussen data die vaak wijzigt (vb adresgegevens) en data die statisch is (vb luchtfoto 2014).

Verder lezen:

GIS-software