sensoren lucht.png
Provider image

De doelstelling van dit project was om noodzakelijke kennis te verwerven om op een wetenschappelijk onderbouwde manier een sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen op te zetten op het niveau van een gemeente. Er werden twee testcases uitgerold op basis waarvan adviezen kunnen geformuleerd worden op het vlak van technische haalbaarheid en bruikbaarheid van de resultaten. Al de opgedane inzichten werden vervolgens gebundeld in een blauwdruk voor een gemeentelijk sensornetwerk, een praktische tool waar lokale besturen mee aan de slag kunnen.

Aanpak

Zowel burgers als beleidsmakers zijn bezorgd om de luchtkwaliteit in hun gemeente. Om een gefundeerd beleid te kunnen voeren, de gewenste acties te kunnen nemen, en bovendien de burgers te sensibiliseren en informeren zijn metingen van de luchtkwaliteit noodzakelijk. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) beoordeelt de luchtkwaliteit op basis van de meetgegevens van hun meetnet. Helaas is het aantal meetstations beperkt en is er niet in elke gemeente een meetstation beschikbaar.

Eerdere initiatieven zoals metingen uitgevoerd in een aantal van de deelnemende steden en gemeenten (Sint-Niklaas, Kampenhout,…) met AirQmap (VITO, www.airqmap.com ) toonden aan dat er heel wat lokale verschillen zijn in luchtkwaliteit. Om een onderbouwd beleid te voeren zijn deze gegevens belangrijk. Met dit project wensen ze invulling te geven aan deze concrete nood aan informatie over de luchtkwaliteit op het lokale niveau.

Een sensornetwerk gebaseerd op goedkopere sensoren voor luchtkwaliteitsmetingen biedt extra mogelijkheden die niet haalbaar zijn met dure toestellen. De laatste jaren is er heel wat ontwikkeling gebeurd op vlak van goedkopere sensoren voor luchtkwaliteitsmetingen en op het vlak van sensorintegratie in netwerken en IoT-toepassingen. Bij de meeste steden ontbreekt de expertise om de juiste sensoren te selecteren en te valideren, een sensornetwerk op te zetten en de data correct te interpreteren.

Een sensornetwerk voor luchtkwaliteit kan echter enkel kwalitatieve data aanleveren wanneer de juiste sensoren worden geselecteerd en via kalibratie de kwaliteit ervan kan worden gegarandeerd. Bovendien zijn er nog uitdagingen in verband met het opstellen en onderhoud van een sensornetwerk, de interpretatie en communicatie van de meetgegevens en de integratie in bestaande IoT systemen.

Daarom sloegen vijf Vlaamse gemeenten de handen in elkaar en dienden een projectaanvraag in binnen de oproep ‘City of Things’ van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) met de titel “Gemeentelijk sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen”. De doelstelling van dit project is om noodzakelijke kennis te verwerven om op een wetenschappelijk onderbouwde manier een sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen op te zetten op het niveau van een gemeente. Dat omvat kennis over functionele vereisten van een sensornetwerk, overzicht van commercieel beschikbare sensoren, vereisten met betrekking tot het netwerk, visualisatie en communicatie naar de burgers en een business case waarin alle te verwachten kosten van een sensornetwerk (aankoop, onderhoud, visualisatie, verwerking) worden opgelijst.

Tevens bekeken ze hoe steden en gemeenten de opgedane kennis kunnen gebruiken om hun beleid te voeren (wat te doen met metingen?, welke acties te nemen?). Er werden twee testcases uitgerold op basis waarvan adviezen kunnen geformuleerd worden op het vlak van technische haalbaarheid en bruikbaarheid van de resultaten.

Aanpak

Het globale doel van het project is te komen tot een concept van een sensornetwerk voor luchtkwaliteit op het niveau van een gemeente of kleine tot middelgrote stad. De toepassing van een dergelijk sensornetwerk kan verschillen per gemeente/stad. Daarom kozen ze hier voor een modulair systeem dat in functie van de toepassing kan worden geoptimaliseerd. TIjdens het project werden de toepassing en daaraan gekoppelde functionele vereisten opgelijst. Hierbij werden ook andere gemeenten betrokken zodat het uiteindelijk concept zo breed mogelijk gedragen is. Volgende deelresultaten werden gerealiseerd:

1. Bepalen van de functionele vereisten

Hiervoor organiseerden ze twee workshops waar ook andere gemeenten en steden werden op uitgenodigd. Ze vonden het belangrijk om zo veel mogelijk steden en gemeenten hierin te betrekken, om een zo breed mogelijk gedragen beeld te kunnen vormen van de toepassingen die steden en gemeenten er mee willen realiseren. Het bepalen van de functionele vereisten omvat: een oplijsting maken van de beoogde toepassingen (een soort wishlist); het definiëren van de daaraan gekoppelde functionele vereisten (zoals vormfactor sensorbox, energievoorziening, aantal sensorboxen, positionering, verplaatsbaar of niet, modulariteit, dashboard, onderhoud en kalibratie); prioritisering inzake toepassing van het sensornetwerk toekennen met het oog op uitrol van testcase.

2. Oplijsting van commercieel beschikbare sensoren en sensorsystemen en evaluatie

Hiervoor werd een markt- en literatuurstudie uitgevoerd en werd een multi-criteria analyse gemaakt die rekening houdt met technische en financiële aspecten om een optimale selectie van sensoren te bekomen. De tool die hiervoor ontwikkeld werd zal werd kan door steden en gemeenten gebruikt worden om vanuit hun noden een optimale selectie van sensoren te maken.

3. Overzicht van netwerkvereisten

Dat overzicht omvat systeemvereisten op niveau van de energievoorziening en datacommunicatie van de sensornodes, de architectuur van het netwerk, en de mogelijkheden om data uit het netwerk te gebruiken en te integreren in bestaande lT platformen die door steden en gemeenten momenteel gebruikt worden.

4. Requirements voor visualisatietool en communicatie naar de burgers

Deze requirements werden opgelijst op basis van de functionele vereisten. Tevens werden de burgers in de deelnemende gemeenten bevraagd d.m.v. een online enquête en werd er een workshop met burgers georganiseerd in Schoten.

5. Demo om een (beperkt) netwerk onder real-life omstandigheden te operationaliseren en de bruikbaarheid ervan aan te tonen

Hierbij werden onder andere gebruiksgemak, betrouwbaarheid, kwaliteit van verzamelde gegevens, informatie-extractie en visualisatie beoordeeld. Tevens werd bekeken hoe steden en gemeenten de opgedane kennis kunnen gebruiken om hun beleid te voeren (wat te doen met metingen?, welke acties te nemen?).

Resultaat

De resultaten en conclusies van de studies die in het kader van het project “Gemeentelijk sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen” werden uitgevoerd, worden - samen met resultaten uit studies gefinancierd in het kader van een Europees project bij VMM (LIFE VAQUUMs) – gebundeld in een blauwdruk voor het opzetten van een gemeentelijk sensornetwerk voor Luchtkwaliteit.

 De blauwdruk omvat een synthese van:

  • Een grootschalige bevraging van 79 Vlaamse steden en gemeenten (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Een co-design workshop met 7 burgers uit Schoten (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Een innovatrix workshop met VMM, Schoten, Sint-Niklaas, Kampenhout, Dilbeek en Oudenaarde (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Een VITO literatuurstudie over sensoren (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Een IMEC rapport met netwerkvereisten (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Twee workshops met steden en gemeenten over de use cases voor een sensornetwerk voor luchtkwaliteit (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Aanbevelingen rond het gebruik van luchtkwaliteitssensoren van het LIFE VAQUUMS-project
  • Aanbevelingen rond het gebruik van luchtkwaliteitssensoren van IMEC
  • Twee concrete use cases waarin sensornetwerken werden uitgerold in Sint-Niklaas en Kampenhout  (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Een evaluatierapport naar de haalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van deze pilootstudies vanuit een gebruikersperspectief (gemeente) (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)
  • Een bevraging van de betrokken gemeentes naar hun ervaringen met betrekking tot sensornetwerken voor luchtkwaliteit (uitgevoerd i.h.k.v. dit CoT-project)

Al deze inzichten werden vervolgens gebundeld in een blauwdruk voor een gemeentelijk sensornetwerk, een praktische tool waar lokale besturen mee aan de slag kunnen. Deze blauwdruk probeert te differentiëren ten opzichte van voorgaande roadmaps door middel van praktische voorbeelden, concrete tools (selectietool sensoren), learnings, take-aways uit stakeholder workshops en ervaringen uit 2 concrete pilootstudies met luchtkwaliteitssensoren in Sint-Niklaas en Kampenhout. Daarom kan deze blauwdruk gezien worden als een hands-on praktijk voor steden en gemeenten die sensornetwerken voor luchtkwaliteit willen opzetten.

Betrokken partijen

  • Gemeente Kampenhout
  • Stad Sint-Niklaas
  • Gemeente Dilbeek
  • Stad Oudenaarde
  • Gemeente Schoten
  • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
  • Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
  • Board of Innovation (BOI)

Bereik

Inwoners van de deelnemende gemeenten geïnformeerd via communicatiekanalen van de gemeentes.

Een aantal inwoners van Schoten betrokken via co-creatie workshop.

Tips

  • Formuleer een heldere onderzoeksvraag.
  • Maak een experimenteel design (meetopzet) dat is afgestemd op je onderzoeksvraag.
  • Evalueer de sensoren naast een referentiemeetstation (co-locatiecampagne) om onzekerheid tussen sensoren onderling en onzekerheid met betrekking tot referentiemeting te kennen!
  • Betrek (lokale) experten bij de analyse van de data en koppel terug naar de oorspronkelijke onderzoeksvraag.

Toekomstplannen

Bij VMM hebben ze 2 Europese projecten die voortbouwen op de bevindingen van het CoT-project:

Praktische informatie

  • Evelyne Elst (VMM)

  • 1/11/2018 - 31/12/2021

  • Kostprijs: € 263.081,64 – subsidies € 197.479,18

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor!
De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities.
Je leest er meer over op
www.vlaio.be/lokalebesturen . #sterkondernemen