Op deze pagina vind je voorbeelden van communicatiecampagnes omtrent grensoverschrijdend gedrag.

Goede praktijken

Brugge

  • Stad Brugge biedt horecazaken en organisatoren van festivals en evenementen gratis een breed pakket van sensibiliserende materialen aan rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hiermee ondersteunt Stad Brugge de Vlaamse campagne ‘We zien U’ en krijgt de Brugse campagne ook een extra boost. De campagne wil jongeren bereiken en doet dat op verschillende manieren: op straat, online, in het onderwijs, via non-fictie en via fictie én dus ook in het uitgaansleven via een content pakket en via meerdere feestjes in het najaar. Horecazaken en organisatoren van festivals en evenementen hebben een brede keuze uit materialen van de campagne ‘We Zien U’ en de Brugse lokale campagne. Er zijn onder andere gratis affiches, bierviltjes en stickers te verkrijgen. Alle horecazaken en organisatoren van evenementen kunnen gratis dit sensibiliserend materiaal aanvragen. 

 

Utrecht

  • Om straatintimidatie tegen te gaan, legt de stad Utrecht haar focus op het actief betrekken van jongens en mannen. De campagne ‘Hé psssst, jochie!’ laat zien hoe ongemakkelijk en soms zelfs bedreigend straatintimidatie kan aanvoelen. Mannen op straat worden voor één dag vanuit een scherm live nageroepen door een vrouw. Het begint onschuldig, maar wordt steeds vervelender. De mannen die tijdens de actie worden ‘lastiggevallen’, worden ‘opgevangen’ door medewerkers van de gemeente. Zij leggen uit wat het doel is van deze actie. Vervolgens vragen zij aan de lastiggevallen mannen hoe ze zich voelden en of zij zichzelf ook wel eens schuldig hebben gemaakt aan straatintimidatie. Ze worden erop gewezen dat zij een belangrijke rol spelen in de oplossing. Hier kan je een filmpje bekijken van deze campagne.

 

Tools en hulpmiddelen

  • Toolkit straatintimidatie Utrecht
    Deze toolkit bevat methodieken om het gesprek aan te gaan over straatintimidatie. De methodieken zijn ontwikkeld om op ieder gewenst moment onderwerpen die met straatintimidatie te maken hebbben, bespreekbaar te maken. Deze toolkit kan handig zijn bij de voorbereiding van een communicatiecampagne.