VVSG en het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid ondersteunen 8 lokale besturen om met een vernieuwende aanpak gezondheidsongelijkheid te verminderen. 

Vanuit de lokale realiteit en noden krijgen lokale besturen de kans om preventiestrategieën uit te werken en concrete acties te ondernemen om effectieve preventie voor maatschappelijk kwetsbare groepen in de praktijk te brengen. In 8 verschillende projecten gaan lokale besturen samen met een brede waaier aan gezondheids- en welzijnsactoren aan de slag.

Prof. Emeritus Jan De Maeseneer schetst vanuit zijn ervaring (onder andere bij de SARWGG) een brede visie op gezondheidsongelijkheid en de rol van lokale besturen.

Ri De Ridder, voorzitter Dokters van de Wereld, zal de voormiddag meevolgen en aan het einde zijn overschouwing meegeven.

 

De 8 projecten

 • De stad Gent zet in op gezondheidsvaardigheden via met gezondheidsgidsen die mensen op weg helpen en, aanvullend, een structurele ondersteuning van de welzijns- en zorgactoren.
   
 • Mechelen en de eerstelijnszone Zuid-West-Waasland werken met de methodiek Centering Pregnancy. Een krachtgerichte aanpak waarbij het verwerven van kennis en inzicht, het verruimen van het netwerk en het stimuleren van zelfzorg centraal staat.
   
 • De stad Brugge kiest voor de methodiek Kwartiermaken om te werken aan gastvrije en inclusieve buurten. Buurten waar mensen met psychische kwetsbaarheid zich gedragen voelen, en ook zelf kunnen bijdragen aan een aangename buurt.
   
 • Met de eerstelijnszone Baldemore en de stad Leuven kiezen 2 projecten voor het thema mondzorg. Een integrale aanpak werkt op sensibilisering, screening, toegankelijkheid, begeleiding en betaalbaarheid.
   
 • De gemeente Zelzate gaat voor gezond wonen. Voor de promotie van een gezond binnenmilieu is er naast sensibilisering ook screening en opvolging van structurele woningproblemen. Daarnaast worden 2 pleinen heraangelegd om de buurt een gezonde dynamiek te geven.
   
 • De eerstelijnszone regio Kortrijk zal werken rond gezonde voeding en mentale veerkracht in alle basis- en secundaire scholen van de regio. Onder andere de methodiek ‘Rots en water’ zal ingezet worden.

Meer info over deze projecten kan u hier op deze pagina vinden

 

Programma

9u30

Onthaal met koffie

10u

Inleiding met boodschap van Minister Beke

10u15

Key note: Jan de Maeseneer en Vlaams Netwerk Tegen Armoede

11u

Voorstelling van de 8 projecten

12u15

Slotbeschouwing door Ri De Ridder

12u30

Broodjeslunch

 

Deelnameprijs

Deze Kick-off is gratis, maar inschrijven is om organisatorische redenen wel verplicht.

 

Info

 • inhoudelijk
  Gorik Zelderloo, projectmedewerker preventie gezondheidsongelijkheid, gorik.zelderloo@vvsg.be tel. 02 211 55 48
 • praktisch
  Gudrun Hellinckx, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen Gudrun.hellinckx@vvsg.be, tel. 02 211 55 57

Opleidingssessies

05 feb '20